Àrea de Gestió del Coneixement

Presentació

L`Àrea de Gestió del Coneixement (AGC) de la Gerència territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre (GTTE) és una àrea única per a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) i per a l’Atenció Primària. És entesa com una àrea estratègica per la importància i el valor que el coneixement comporta en l’adquisició, la creació i la transferència en l’atenció i la cura de tota la població del territori.  

L’AGC engloba diferents àmbits: 

Formació

La formació dels treballadors ajuda a desenvolupar les competències professionals per dur a terme eficaçment les funcions pròpies del lloc de treball, contribuint així a l’assoliment dels objectius organitzatius i estratègics i a la millora del servei públic.

La Unitat de Formació Territorial, dintre de l’ÀGC, és l’encarregada d’organitzar i gestionar les activitats de formació, tant aquella que es fa als centres propis de l’ICS a Terres de l’Ebre (formació interna) com aquella que es fa fora d’aquests (formació externa: postgraus, màsters, doctorats, congressos, jornades, estades formatives i altres activitats formatives no incloses al pla formatiu). Aposta per ser una unitat operativa, àgil, dinàmica, accessible i oberta a tots els professionals.

La Unitat de Formació Territorial té com a missió fonamental promoure el desenvolupament del coneixement de les persones a través de la detecció i l’anàlisi de les necessitats formatives, de l’elaboració i el disseny del pla formatiu anual, i de l’execució i avaluació corresponent.

Els objectius de la Unitat de Formació Territorial són:

  • Mantenir i millorar les competències dels professionals en l’exercici de les seves tasques.
  • Facilitar l’adaptació dels professionals als canvis que es deriven de les innovacions tecnològiques i organitzatives.
  • Facilitar la incorporació de nou personal.
  • Afavorir l’assoliment de les directrius de la política sanitària i les específiques de la institució.
  • Portar a terme activitats formatives que impulsin les línies estratègiques de l’ICS a les Terres de l’Ebre, donant suport a l’activitat docent i facilitant eines per a promoure la recerca i l’adquisició de coneixements relacionats amb la salut.
  • Reglamentar i prioritzar la concessió d’ajuts per a les activitats formatives que realitzen els professionals de la GTTE.

Les activitats formatives que es desenvolupen a la GTTE, es poden classificar en funció del contingut en:

  • Formació continuada: formació per millorar les competències dels professionals en les seves tasques.
  • Formació d’acollida: formació necessària per a l’adaptació al nou lloc de treball.
  • Formació estratègica: formació necessària per a desenvolupar nous projectes, nous serveis o la implantació de formació proposada per òrgans interdepartamentals.
  • Formació en servei: formació d’actualització o aprofundiment, necessària per a la millora en la prestació del servei dintre del propi equip o unitat.
  • Estades formatives: la incorporació de noves tècniques o coneixements lligats a objectius estratègics, noves organitzacions o desenvolupament de diversos processos, requereixen una formació pràctica, específica i altament especialitzada. En ocasions no és possible adquirir aquesta formació en els nostres centres, cosa que fa necessari desplaçar-se a altres centres de referència nacionals o internacionals i fer-hi estades formatives que permetin aquest aprenentatge. Tanmateix, els nostres centres ofereixen també l’oportunitat de realitzar estades formatives per a professionals d’altres centres que vulguin realitzar estades de perfeccionament per aprofundir en el coneixements i les habilitats en camps en els que som pioners o oferir formació específica.

Per altra banda, en funció de la modalitat de l’activitat, classifiquem les formacions en:

 

  • Presencial: a les aules de formació de les que disposem.
  • Virtual: cursos realitzats en línia asíncrona. A la GTTE disposem de l’Aula Virtual Terres de l’Ebre, de la plataforma Virtual de l’ICS i de l’Aula Virtual de l’Escola d’Administració Pública.
  • Semipresencial: curs mixt que inclou una part virtual i presencial o virtual i telepresencial.
  • Telepresencial: amb connexió síncrona a través de plataformes com el TEAMS, ZOOM, Jitsimeet, etc.
  • Simulació: formacions que utilitzen la metodologia de la simulació i del debriefing. La metodologia de la simulació ens permet recrear ambients simulats amb un alt grau de realisme, on els professionals de la salut, estudiants i residents poden entrenar-se en un medi segur i posteriorment reflexionar sobre les seves decisions i actuacions. Això permet millorar la formació, el desenvolupament professional, la seguretat clínica i la qualitat assistencial i docent.

Docència

Aquesta àrea engloba la gestió de la docència de pregrau, amb les pràctiques dels estudiants de diferents àmbits als nostres centres i la docència de postgrau, amb la gestió de la formació de les diferents especialitats en ciències de la salut.

 Tant l’HTVC com diversos centres d’Atenció Primària del territori estan acreditats per a la docència dins dels programes de Formació Sanitària Especialitzada del Ministeri de Sanitat i, també, per a la formació de grau, mitjançant convenis amb universitats i altres institucions d’ensenyament.

 

Docència pregrau

La Gerència té convenis de col·laboració docent amb la Facultat d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili-Campus Terres de l’Ebre i amb l’Escola de Fisioteràpia de la Salut i l’Esport Terres de l’Ebre, d’on provenen la major part d’alumnes de pràctiques que rebem als nostres centres. També té convenis de col·laboració docent amb la Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili per a les pràctiques de rotatori dels estudiants de 6è grau de Medicina i Cirurgia.

A més, mitjançant els convenis específics corresponents amb l’assessorament, si escau, de l’Assessoria Jurídica de la Gerència, els centres de l’ICS Terres de l’Ebre són reconeguts per fer-hi el rotatori i les pràctiques curriculars i extracurriculars de diversos centres d’ensenyament públics i privats, tant de Catalunya com d’altres comunitats de l’Estat Espanyol i d’Andorra.

Els ensenyaments que cursen pràctiques als centres de la Gerència són de màsters i postgraus de diversos ensenyaments i dels següents cicles i graus:

 

CICLES FORMATIUS GRAUS UNIVERSITARIS
GM Farmàcia i Parafarmàcia Infermeria
GS Anatomia Patològica Fisioteràpia
GS Laboratori Clínic i Biomèdic Medicina
GM Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria Psicologia
GS Dietètica i Nutrició Farmàcia
GM Sistemes Microinformàtics i Xarxes Biologia
GS Màrqueting i Publicitat Bioquímica i Biologia Molecular
GS Prevenció Riscos Professionals Ciències Biomèdiques
GS en Documentació Administrativa Sanitària Biotecnologia
GS en Administració i finances Enginyeria Biomèdica
  Logopèdia
  Òptica
  Treball Social
  Nutrició i Dietètica

 

Així mateix, acollim estudiants d’infermeria de diverses universitats europees, estudiants del programa ERASMUS i de l’European Nursing Module (ENM).

Docència postgrau

1.- Unitat Docent de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta

L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta està acreditat per a la docència des de 1979, i disposa de 9 unitats docents de diferents especialitats hospitalàries, amb 11 tutors que formem especialistes en: Anàlisis Clíniques, Anestèsia i Reanimació, Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Infermeria Obstetricoginecològica, Obstetrícia i Ginecologia, Medicina Intensiva, Medicina Interna, Pediatria i Radiodiagnòstic.

Així mateix, hi fan part de la seva formació els residents de la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària de les Terres de l’Ebre, i els de Geriatria i Infermeria Geriàtrica de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús-Tortosa.

D’altra banda, tenim convenis docents amb hospitals de referència: Vall d’Hebron, Bellvitge, Sant Joan de Déu, Sant Pau, Joan XXIII, i també amb Germans Trias, Sant Joan de Reus, Clínic i Josep Trueta perquè els residents hi puguin fer les rotacions previstes als programes formatius.

2.- Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària Tortosa-Terres de l’Ebre

La Unitat Docent de l’Institut Català de la Salut Tortosa – Terres de l’Ebre es va constituir el 1984, amb la primera promoció de residents de Medicina Familiar i Comunitària. És la primera unitat docent creada a la província de Tarragona i la tercera de tot Catalunya, i al llarg dels anys s’hi han format més de 300 metges de família.

Actualment, la Unitat Docent Tortosa – Terres de l’Ebre compta amb 5 Centres d’Atenció Primària acreditats com a Centres Docents de Medicina Familiar i Comunitària que formen part de 4 Equips d’Atenció Primària: EAP Tortosa Est, l’EAP Deltebre, EAP Tortosa Oest i EAP Amposta. Els centres acreditats per a la docència de l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària són: CAP El Temple, CAP Baix Ebre, CAP Roquetes, CAP Deltebre i CAP Amposta. El nombre de tutors acreditats és de 21, distribuïts als 5 centres docents acreditats:

  • EAP Tortosa Est – CAP Temple: 7 tutors
  • EAP Deltebre – CAP Deltebre: 3 tutors
  • EAP Tortosa Oest – CAP Baix Ebre: 6 tutors i CAP Roquetes: 2 tutors
  • EAP Amposta – CAP Amposta: 3 tutors

 

 

Recerca i innovació

L’activitat científica que es desenvolupa a la GTTE constitueix un estímul important i necessari per tal d’aconseguir integrar en un mateix marc una activitat docent, una assistència i una recerca de qualitat.

La recerca en salut realitzada a tota la GTTE de l’ICS és coordinada, des de novembre de 2008, per la Comissió de Recerca Territorial Terres de l’Ebre. L’eina de la Comissió de Recerca per a dur a terme els seus objectius és la Unitat de Suport a la Recerca Territorial. Aquesta Unitat es compon d’un equip de persones amb dedicació variable i té com a finalitat coordinar esforços; donar suport metodològic, estadístic i en relació amb les convocatòries de projectes de recerca; coordinar i elaborar formació en recerca; captar a professionals i/o residents interessats en la recerca, i intentar aconseguir finançament (econòmic i/o de recursos humans). L’àmbit d’acció és tant de primària com d’hospital, intentant crear ponts d’unió entre ells i treballar plegats per un recerca d’excel·lència al territori.

Dintre de la Unitat de Suport a la Recerca Territorial hi ha també altres àrees de suport territorial:

  1. Subcomissió d’Avaluació de Projectes: s’encarrega de donar suport en la revisió de projectes que es vulguin presentar a convocatòries competitives.
  2. Unitat de Suport Estadístic: amb disposició de diversos tècnics que donen suport a projectes de recerca.
  3. Unitat d’Estudis Clínics: és una plataforma transversal i pluridisciplinària que ofereix un servei integral als investigadors que volen dur a terme estudis de recerca clínica, en compliment de la legislació i les normes de Bona Pràctica Clínica (BPC). Col·labora amb Anàlisis Clíniques, Radiodiagnòstic, Farmàcia, infermeria i Biobanc per donar resposta a altres necessitats derivades de la recerca.
  4. Laboratori de Biologia Molecular i de Recerca: té la missió de portar a terme tècniques innovadores o d’alta sofisticació necessàries per a l’assistència al diagnòstic o per a la recerca en el nostre àmbit de treball i introduir-les-hi. En aquest context, treballa amb l’objectiu d’aconseguir una transferència més eficaç dels avenços científics obtinguts en la prevenció, diagnòstic i tractament dels problemes de la salut amb més prevalença. Compta amb personal tècnic, biòlegs, patòlegs i analistes clínics altament qualificats i especialitzats, la qual cosa garanteix la qualitat, la rapidesa i la certesa dels resultats per a cada pacient.
  5. El Biobanc de l’IISPV: és una plataforma institucional i centralitzada de serveis transversals com el processament, emmagatzematge, gestió i distribució de mostres biològiques humanes per als investigadors de la Gerència. La tasca del Biobanc no finalitza amb el lliurament de les mostres, sinó que ofereix suport als investigadors en els diversos estadis dels projectes que impliquen l’ús de mostres biològiques.
  6. La Plataforma d’estudis histològics, citològics i de digitalització: aquesta és una plataforma transversal i de suport a la recerca mitjançant estudis histològics i citològics, que a més facilita estudis immunohistoquímics, immunocitoquímics, d’immunofluorescència, d’hibridació in situ i moleculars. També ofereix la possibilitat de digitalització de les imatges digitals microscòpiques i d’estudis d’anàlisi d’imatge.

A més de la Comissió de Recerca Territorial Terres de l’Ebre, hi ha altres agents implicats en la gestió i impuls de la recerca a les nostres institucions, com són l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) a escala hospitalària, la Fundació Institut Universitari per a la Recerca a l’Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) i la Fundació Doctor Ferran.

  • IISPV: és una institució que integra la recerca en l’àmbit de la biomedicina del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. L’IISPV és l’instrument de què s’han dotat els hospitals universitaris d‘ambdues regions sanitàries (Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII; Hospital Verge de la Cinta de Tortosa; l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus; l’Hospital Universitari Institut Pere Mata de Reus) i la Universitat Rovira i Virgili, per tal d’aglutinar i gestionar la recerca i la innovació biomèdica del territori.
  • IDIAPJGol: és un centre de referència en la recerca i la promoció de la salut al primer nivell assistencial que té com a objectiu impulsar i desenvolupar la innovació, la recerca clínica, epidemiològica i en serveis de la salut en l’àmbit de l’atenció primària, i oferir formació amb la finalitat de generar coneixements, difondre resultats i traslladar-los a la pràctica clínica per aportar eficiència al sistema sanitari i promoure i millorar la salut de les persones. La Fundació Jordi Gol i Gurina la va crear l’ICS l’any 1996, amb la finalitat de promoure i gestionar la innovació, la formació, la docència i la recerca clínica, epidemiològica i en serveis de la salut en l’àmbit de l’AP. L’any 2006 va passar a anomenar-se Fundació Institut per a la recerca a l’Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) gràcies a un conveni amb el Departament de Salut. El 2010 s’adscriu a la UAB com a Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària.
  • La Fundació Doctor Ferran és una entitat sense finalitat lucrativa, fundada al 1993, que té com a objectius fonamentals la promoció, el suport i la divulgació de la investigació científica i la docència en el camp de les ciències de la salut, especialment a Terres de l’Ebre, encara que el seu àmbit d’actuació és tot Catalunya. Anualment concedeix beques als millors projectes de recerca en salut presentats per un investigador principal que treballa en un centre de salut de Terres de l’Ebre.

 

 

A la Gerència Territorial de l’ICS Terres de l’Ebre comptem amb el lideratge de diversos grups de recerca.

  • Grups de recerca acreditats per l’AGAUR
  • Grups consolidats:

 

Grup de recerca en Patologia Oncològica i Bioinformàtica

El grup de recerca en Patologia Oncològica i Bioinformàtica constitueix una plataforma específica per a activitats d’investigació directes amb tres objectius fonamentals:

  1. Identificar patrons de resposta immune i de factors fisiopatogènics/pronòstics lligats a models de progressió de neoplàsies que permetin l’obtenció de noves dianes terapèutiques i la constitució de nous factors claus en el diagnòstic, pronòstic i tractament d’aquests pacients.
  2. Desenvolupar i perfeccionar nous suports informàtics d’anàlisi d’imatge assistits per ordinador que permetin una quantificació automatitzada més precisa i reproduïble de biomarcadors i així participar en el desenvolupament d’eines innovadores que ofereixen un valor mèdic i millores en el tractament del càncer.
  3. Ampliar el coneixement previ existent de les malalties hematològiques neoplàsiques, de nous procediments idonis per al seu diagnòstic i molt especialment de nous tractaments que permetin la curació o almenys perllongar la supervivència d’aquests pacients.

Per tal d’ajudar en la investigació d’aquestes tres línies, l’any 2020 es va iniciar una campanya de micromecenatge amb el nom de Projecte Emma.

Grup de recerca GAVINA

El grup d’avaluació d’intervencions en atenció primària (GAVINA) està format per investigadors amb perfil assistencial i tècnic amb la col·laboració de Sistemes d’Informació d’Atenció Primària de l’ICS i la Fundació Institut Català de Farmacologia. Ha estat acreditat com a grup consolidat amb finançament a la convocatòria 2021 SGR.

El grup té com a objectiu portar a terme una recerca d’excel·lència sobre l’avaluació d’intervencions sanitàries en AP, que aporti evidències innovadores per a la presa de decisions i  ajudi a millorar el desenvolupament de la tasca assistencial, fomentant la transferència dels resultats a la pràctica diària. Actualment, treballa per incorporar l’opinió de la ciutadania.

Les seves línies de recerca són: avaluar l’impacte de les eines informàtiques per a l’ajuda de presa de decisions, avaluar la innovació organitzativa i avaluar les intervencions d’impacte clínic.

Grup de recerca EBRICTUS

El grup EBRICTUS està constituït per professionals de l’Atenció Primària de les Terres de l’Ebre que fan recerca des de l’any 2006, data de la implantació del Codi Ictus al nostre territori, sobre l’ictus a les Terres de l’Ebre. El grup disposa d’una base de dades única i cinc grans objectius: registre de tots els casos consecutius d’ictus al territori, seguiment cardiovascular prospectiu, resultats de supervivència en fibrinòlisi, diagnòstic precoç i maneig de la fibril·lació auricular, supervivència, MIPSE, resultats en discapacitat, i avaluació dels costos econòmics. A partir d’aquest registre i fins a l’actualitat s’ha generat la recerca definida als propers apartats (Ebrictus). Cada professional gestiona l’objectiu que és el cos de la seva tesi doctoral. Les principals línies de recerca del grup són: l’epidemiologia de l’ICTUS i la relació d’aquesta malaltia amb la fibril·lació auricular, els resultats en fibrinòlisi, la supervivència, la discapacitat i els seus costos econòmics.

  • Grup emergent:

 

Grup de recerca SENSITEBRE 

L’objectiu del grup és millorar la qualitat de vida dels pacients amb fibromiàlgia, síndrome de fatiga crònica (SFC) i altres síndromes de sensibilització central relacionats (síndrome de sensibilitat química múltiple, electrosensibilitat), fent un abordatge terapèutic multidisciplinari des de l’Atenció Primària i/o des de la Unitat d’Expertesa en síndromes de sensibilització central. Les línies de recerca que abraça són l’abordatge multidisciplinari de la fibromiàlgia per a la millora de la qualitat de vida dels pacients afectats i la validació de criteris diagnòstics de la SFC, i altres síndromes de sensibilització central i abordatge multidisciplinari de la SFC per a la millora de la qualitat de vida dels pacients afectats.

  • Grups de recerca no acreditats per l’AGAUR:

Grup de recerca en microbiologia clínica

El grup de recerca en malalties infeccioses, en el seu vessant de la microbiologia clínica, és un grup científic integrat per professionals de l’àmbit sanitari, especialistes o professionals en període de formació en les diverses disciplines del Laboratori Clínic. Tots ells formen part de la plantilla del servei d’Anàlisis Clíniques de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, servei en què també desenvolupen les seves tasques de recerca. El principal objectiu d’aquest grup és l’estudi dels diferents aspectes relacionats amb les resistències a antimicrobians en les espècies bacterianes més prevalgudes en patologia infecciosa humana i en el nostre àmbit geogràfic.

Grup de recerca en malalties neurològiques

Les principals línies d’investigació  a l’Àrea de Neurologia es basen principalment en la investigació clínica, a partir del poc coneixement epidemiològic que existeix actualment de la població  de la província de Tarragona. Els investigadors principals són els facultatius de la Unitat de Neurologia amb la col·laboració de metges d’Atenció Primària de l’àrea sanitària, metges residents, neuropsicòlegs i l’equip d’infermeria. Uns dels projectes principals és l’estudi epidemiològic de malalties neurodegeneratives i cerebrovasculars.

Les principals línies d’investigació estan centrades en l’estudi de malalties neurodegeneratives, la investigació clínica en epidemiologia de malalties cerebrovasculars a les Terres de l’Ebre i estudis pilot de rehabilitació cognitiva en pacients d’esclerosis múltiple, així com en el cribratge i detecció de trastorns de conducta en pacients amb deteriorament cognitiu.

Grup de recerca en Cures d’Infermeria

El grup de recerca en Cures d’Infermeria de l’Hospital Verge de la Cinta està format per infermeres de diferents unitats d’hospitalització i serveis, amb l’objectiu de proporcionar evidència científica sobre la relació existent entre la valoració, planificació i execució de les cures infermeres i els resultats en salut dels pacients hospitalitzats, i també de la repercussió de la formació en la seguretat del pacient.

Engloba diferents línies de recerca com la valoració infermera i la fragilitat dels pacients hospitalitzats, la mobilització precoç dels pacients i la recuperació d’aquests, la simulació clínica i seguretat de les cures, i la transferència d’informació segura en l’àmbit urgent i emergent.

Grup de recerca EBRECRÒNICS

El grup té per objectiu realitzar recerca de qualitat sobre les intervencions realitzades a l’atenció primària, destinades a millorar la qualitat de vida i salut de persones amb patologia crònica i els seus cuidadors a les Terres de l’Ebre. El grup d’investigació està format per professionals d’atenció primària, de serveis socials i de l’àrea de sistemes d’informació. Actualment, hi ha dues línies d’investigació:

  1. Impacte de nous models d’atenció a la cronicitat amb suport d’eines TIC: Aquesta línia té un projecte actiu (Salut+Social) que pretén avaluar un nou model que integra l’atenció sanitària i l’atenció social amb el suport d’una eina TIC quant a la seva efectivitat en la qualitat de vida, adherència al tractament, freqüentació dels serveis i sobrecàrrega del cuidador de pacients amb trastorns crònics complexos.
  2. Impacte de nous programes sanitaris a pacients crònics i cuidadors: Aquesta línia té un projecte actiu (Escola del Cuidar) que té com a objectiu millorar el nivell de sobrecàrrega, la qualitat de vida, l’autoeficàcia i el grau de suport social dels cuidadors de pacients amb demència.

 

 

Biblioteca

La Biblioteca es troba integrada dintre de l’AGC de la GTTE, ja que es considera imprescindible que la informació científica en salut més recent pugui transformar-se ràpidament en coneixement científic i sanitari en l’entorn hospitalari i d’AP. A més, és necessari que aquest coneixement es tradueixi en una atenció al pacient més eficient i un increment en recerca i creació de nou coneixement científic.

La Biblioteca de l’HTVC disposa d’un espai físic situat a l’Àrea Docent del nostre centre i d’un espai virtual a la intranet. La sala de la Biblioteca té les portes obertes a tot el personal de l’àmbit sanitari territorial i també als estudiants, perquè hi puguin fer tasques d’estudi i recerca. Hi ha vuit punts de lectura i dos punts d’accés informàtic. L’horari d’obertura de la sala és de matí i tarda i s’adequa a les necessitats de l’Hospital i dels estudiants, els quals poden reservar l’espai per mitjà de l’aplicació Reserva d’aules dins de la intranet de la Gerència.

La Biblioteca disposa de centenars de llibres digitals i revistes científiques ubicats en diferents bases de dades o adquirits separadament, d’aquesta manera es dona resposta a les necessitats d’informació de les especialitats mèdiques i altres disciplines de l’Hospital. L’accés als recursos bibliogràfics està integrat a l’Inquiro.