Anàlisis Clíniques

Com arribar
Contacte
El Servei de Laboratori de l’Hospital Verge de la Cinta es troba integrat en el Laboratori Clínic ICS Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre (HUJXXIII, HTVC i Pius Valls).
La funció de l’equip del Servei de Laboratori és l’anàlisi de les diferents mostres biològiques per tal de donar informació per diagnosticar, tractar, prevenir i fer el seguiment de patologies diverses. A més, assessora els metges en la tria de les proves més adequades i elabora els informes en els quals els metges especialistes basen moltes de les seues decisions.
L’equip de laboratori està integrat per especialistes en Anàlisis Clíniques i Hematologia que treballen en les diferents seccions del laboratori: Microbiologia, Bioquímica, Immunologia, Biologia Molecular, Hematologia, Medicina Transfusional i Genètica. Aquests professionals desenvolupen l’activitat sota unes normes de qualitat implementades des de l’any 2002, actualment amb ISO 9001:2015, i estan a disposició dels diferents serveis hospitalaris per tal de proporcionar suport al diagnòstic.
Hi ha tres fases en aquest procés:
- Fase preanalítica: s’inicia amb la sol·licitud del metge prescriptor i consisteix en la preparació dels pacients, l’obtenció i la correcta conservació de les mostres que és cabdal per garantir uns resultats fiables i de qualitat. El tipus de mostra més habitual és la sang, però treballem amb líquids biològics, femta, orina i altres.
- Fase analítica: són totes aquelles metodologies que inclouen una gran varietat de tècniques, moltes altament automatitzades, en canvi, altres són manuals. Totes elles requereixen personal tècnic i facultatiu de laboratori, de manteniment dels aparells i de l’aplicació d’estrictes controls de qualitat.
- Fase postanalítica: tots els resultats obtinguts són supervisats, valorats i interpretats per facultatius especialistes de cada secció del laboratori que formen part dels equips mèdics de l’hospital.
Responsable de servei |
|
Facultatius |
|
Cartera de serveis
Laboratori d'urgències
El Laboratori d’urgències treballa 24 hores, 365 dies. Atén totes aquelles analítiques que requereixen atenció urgent en l’àmbit de la bioquímica, hematologia, microbiologia i medicina transfusional.
Hematologia
Estudia les mostres de sang i medul·la òssia mitjançant tècniques citològiques, bioquímiques, citometria de flux i biologia molecular per diagnosticar i fer seguiment de malalties hematològiques així com l’estudi i el tractament dels trastorns de la coagulació.
Bioquímica i immunoquímica
Analitza diferents mostres per estudi d’un gran nombre de paràmetres: funció renal, hepàtica, gastrointestinal, hormones, homeòstasi iònica i de gasos, monitoratge de fàrmacs, al·lèrgies, marcadors específics de malalties tumorals i sistèmiques, etc.
Autoimmunitat
Dona suport al diagnòstic i seguiment de malalties autoimmunes.
Microbiologia
Dona suport al diagnòstic i tractament dels processos infecciosos i a la vigilància i control de les infeccions associades a l’assistència sanitària. Es processen una gran varietat de mostres biològiques, utilitzant tècniques clàssiques que impliquen la sembra, aïllament i identificació dels microorganismes, la detecció d’antígens específics o la resposta serològica i d’altres més complexes com tècniques moleculars capaces de detectar directament en les mostres quantitats mínimes de material genètic de diferents bacteris, virus o fongs amb rapidesa i elevada especificitat.
Genètica
La Unitat de Genètica Clínica està ubicada a l’hospital Universitari de Joan XXIII, depèn del laboratori Clínic ICS Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre i està integrada per una genetista clínica i assessors genètics, que treballen conjuntament amb diferents professionals de diferents especialitats per a donar resposta al diagnòstic i maneig de malalties minoritàries, així com l’assessorament de l`individu i de la família afectada. Els especialistes de l’Hospital Verge de la Cinta i també els metges de primària tenen accés a aquest servei.
Medicina transfusional
Gestiona les reserves de sang i altres hemoderivats i es fan les proves necessàries per garantir la compatibilitat amb el receptor de la transfusió. Aquest és un servei gestionat de forma conjunta amb el Banc de Sang i Teixits.
Ubicació
Planta baixa HTVC
Docència pregrau
La Unitat participa en la formació d’alumnes del grau superior de tècnics de laboratori, col·laborant amb l’IES Terres de l’Ebre, i amb la formació d’estudiants de grau.
Docència postgrau
La unitat realitza docència postgrau de formació als MIR, FIR, BIR i QIR per a l’especialitat d’anàlisis clíniques. Tanmateix, col·labora amb societats científiques i col·legials per a la formació continuada dels seus membres.
Els laboratoris participen en diversos projectes de recerca amb l’objectiu de traslladar els avenços científics a la pràctica clínica diària.