Urgències

Com arribar
Contacte
L’hospital de Tortosa Verge de la Cinta és un hospital de segon nivell que dóna resposta a les urgències de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, amb una població aproximada de 180.000 habitants, i que ocupa un territori força extens de 2.437 km2. Les característiques bàsiques de la població que el Servei d’Urgències até són l’envelliment, la multimorbilitat i la tendència a la dispersió territorial.
El Servei d’Urgències esta format per un equip polivalent que até la demanda urgent de qualsevol especialitat, les 24 hores del dia durant els 365 dies de l’any. Té capacitat per atendre patologia diversa amb cert grau de complicació (Hospital de nivell 2). El servei s’organitza segons el nivell d’urgència (triatge) i actua coordinadament amb altres serveis de l’hospital, així com amb altres hospitals.
Responsable de servei |
|
Facultatius |
|
Supervisor d’infermeria |
|
Infermeria |
|
Cartera de serveis
Àmbits assistencials
- Urgències medicoquirúrgiques d’adults:
- El Servei disposa de facultatius propis, infermeres, TCAI’s i zeladors permanentment de guàrdia per assistir tot tipus de patologies amb cert grau de complicació. Així com professionals administratius per al registre i gestió de la documentació.
- Es conta amb el suport de la resta del personal de guàrdia presencial: Medicina Intensiva, Medicina Interna, Pediatria, Cirurgia General, Anestesiologia, Traumatologia, Obstetrícia i Ginecologia i Neurologia; i localitzada: Otorrino-laringologia, Urologia, Digestiu, Hematologia i Oftalmologia.
- Les especialitat centrals que també donen suport permanent a urgències són: Radiodiagnòstic i Anàlisis clíniques.
- Urgències pediàtriques fins als 14 anys:
- Al Servei d’Urgències s’atén la patologia pediàtrica urgent amb el suport del Pediatra de guàrdia en cas necessari.
- Urgències toco-ginecològiques:
- L’hospital compta amb un ginecòleg de guàrdia per atendre patologia de la seva especialitat.
Cartera de serveis
I. Atenció a la Parada Cardiorespiratòria, al Politraumàtic i a l’Emergència (Urgència Vital).
- Aïllament i control de la via aèria i ventilació: Cànules de Guedell. Ventilació manual amb bossa i màscara. Pulsioximetria. Oxigenoteràpia. Intubació traqueal. Tècnica d’intubació difícil (almenys, una). Cricotiroidotomia. Ventilació mecànica no invasiva i invasiva.
- Control cardiocirculatori.
Monitoratge electrocardiogràfica Desfibril·lació elèctrica. Cardioversió sincronitzada Marcapassos extern. Monitoratge no invasiu de la pressió arterial Monitoratge de la pressió venosa central. - Atenció al Politraumàtic: Tècniques d’immobilització de la columna. Tècniques d’immobilització de membres. Eco-fast.
- Maneig, control i administració de les drogues protocol·litzades.
II. Procediments de control i observació:
- Presa i monitoratge de temperatura. Presa i monitoratge de pols i freqüència respiratòria. Presa i monitoratge de pressió arterial no invasiva. Monitoratge electrocardiografica contínua. Monitoratge de la saturació d’O2 . Monitoratge de diüresi horària i per torns. Control d’altres fluids, secrecions i excrecions. Balanç hídric. Monitoratge d’altres signes clínics específics: Glasgow… Protocol d’administració de drogues i medicació.
III. Procediments terapèutics/diagnòstics
- Accés a via venosa perifèrica. Accés a via venosa central. Punció Arterial. Via Intraòssia. Sondatge vesical. Sondatge naso-gàstric. Sistemes de perfusió contínua. Maniobres de RCP Bàsica i Avançada. Paracentesi. Toracocentesi. Aspiració de secrecions. Ecografia d’Urgències.
IV. Procediments terapèutics.
- Quirúrgics: Sutures de ferides de pell i teixit subcutani, no complicades, sense repercussió funcional ni estètica. Cura i neteja de ferides i cremades. Tractament, taponament d’hemorràgies i control de ferides sagnants Extracció de cossos estranys en pell. Extracció simple i curació de cossos estranys corneals. Extracció simple de cossos estranys de cavitat orofaríngia, fosses nasals i conducte auditiu. Embenatges, immobilitzacions de membres i fèrules. Atenció al politraumàtic.
- Uns altres: Administració d’aerosols amb aire i oxigen. Oxigenoteràpia. Ventilació no invasiva. Administració i maneig de medicació d’urgències. Sedació i analgèsia sota protocol. Anestèsia tòpica i local. Procediments i protocol de neteja, higiene i cures corporals i prevenció d’úlceres per decúbits.
V. Procediments diagnòstics.
- De l’Àrea d’Urgències: ECG de dotze derivacions. Analítica seca per a glucèmia. Fons d’ull. Otoscòpia i Rinoscòpia. Laringoscòpia indirecta. Punció intrarraquídia. Ecografia clínica.
- Del Servei de Radiologia: RxSimple d’abdomen. Rx Tòrax. Exploració ósteo-articular. Ecografia Abdominal (Sota protocol). Tomografia Axial Automatitzada (Sota protocol).
- Del Servei d’Hematologia: Hemograma: amb Hemoglobina, Hematies i els seus paràmetres, Plaquetes i Leucòcits i fórmula. Coagulació: amb TP, TPTA, INR, Fibrinogen. Frotis (Sota protocol). Dímer de fibrina i quantificació (Sota protocol).
- Del Servei de Laboratori i Anàlisis Clíniques: Determinacions en Sang: Glucosa, Urea, Creatinina; Sodi, Potassi, Clor, Calci; Proteïnes totals; Bilirubina total i directa; CPK i Mb; Troponina; Amilasa; Pro-BNP, Procalcitonina, Gasometria; , Fàrmacs (paracetamol, Liti, Digoxina). Determinacions en Orina: Examen en fresc de sediment i elementals; Amilasuria; Test de gestació; Tòxics en orina (benzodiazepines i barbitúrics cocaïna, cànnabis, amfetamines opiacis, metadona). Determinacions en Líquids Orgànics: Líquid Cefalorraquidi (hematies, leucòcits, quantificació i fórmula; glucosa i proteïnes), Líquids pleural, articular i ascítico (hematies, leucòcits, quantificació i fórmula; glucosa i proteïnes; LDH i Amilasa; pH).
- Del Servei de Microbiologia: Recollida i processament per a Cultiu i Antibiograma de sang, líquids corporals, secrecions i qualsevol catèter o material. Gota Gruixuda; Test de Mononucleosi (Sota protocol).
VI. El Servei d’Urgències de HTVC atén com a hospital de referència a totes les activacions dels codis establerts pel Departament de Salut
- Codi Ictus. Recepció i estabilització, activació del codi/neuròleg de guàrdia. Realització de TAC vascular i tractament/derivació a Neurocirurgia si escau.
- Codi IAM. Atenció inicial, estabilització, fibrinòlisis o derivació per a realització de coronariografia urgent segons protocol.
- Codi Sèpsia. Activació des de Triatge, segons escala Qsofa. Monitoratge en box de crítics, recollida de mostres i inici de tractament antibiòtic en menys d’una hora.
- Codi PPT (Pacient politraumàtic): Estratificació per nivells, activació de l’equip de PTT (MAU, Intensius, Traumatologia, Radiologia, Cirurgia, Anestèsia) i ubicació en box de crítics. Rx i ecografia en box d’Urgències. Estabilització i trasllat a quiròfan/UMI/hospital de referència si precisa.
Ubicació
Ubicació a l’hospital
Planta semisoterrani de l’HTVC.
Docència pregrau
Estudiants dels graus de Medicina i Infermeria realitzen les seves rotacions dels últims anys d’estudis pel Servei d’Urgències del nostre hospital.
Docència postgrau
El Servei d’Urgències participa en el programa de formació dels metges interns residents de les especialitats: Medicina Interna, Geriatria, Medicina Familiar i Comunitària, Anestesiologia i Reanimació, Medicina Intensiva, Ginecologia i Obstetrícia, Pediatria i Traumatologia.
També participa en la formació de pràctica d’alumnes de TCAI.
El Servei d’Urgències participa de forma regular en estudis multicèntrics publicats a mitjans d’impacte. Els seus professionals també participen de forma individual en cursos de formació i docència al territori.