Qui Som?

Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària

L’atenció continuada (guàrdies) dels EAP Tortosa Oest i Tortosa Est s’assumeix al CUAP El Temple a partir de les 21 h i durant 24 h els dies festius. Els equips d’Amposta i Deltebre realitzen la seva pròpia cobertura d’atenció continuada amb el mateix horari.

L’hospital de referència és l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC), amb una capacitat de 250 llits. Acreditat per a la docència de Medicina Interna, Cirurgia ortopèdica i Traumatologia, Anàlisis Clíniques, Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia, Anestesiologia i Reanimació, Radiodiagnòstic i Medicina Intensiva, també imparteix docència a residents de Geriatria de la Unitat Docent de Geriatria de l’Hospital de la Santa Creu, centre sociosanitari de Jesús – Tortosa, de titularitat municipal.

Altres entitats que col·laboren amb la Unitat Docent són d’una banda, el Centre de Salut Mental Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, amb un hospital d’aguts i consultes externes, i d’altra banda l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, concretament el Centre de Drogodependències (CASS) i els serveis de Geriatria i PADES.

La Unitat Docent també té un conveni de col·laboració amb el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), on els residents realitzen la formació durant el quart any de l’especialitat.

Així mateix, des de l’any 2015-16 s’ha firmat un conveni de col·laboració (igual que la resta d’UD de Catalunya) amb l’ICAM (Institut Català d’Avaluacions Mèdiques) per fer-hi formació en gestió d’incapacitat laboral i àrees relacionades. El període formatiu també és durant el quart any de l’especialitat.

El curs 2021-2022 hi ha 20 tutors acreditats, 6 al CAP El Temple, 3 al CAP Deltebre i 5 al CAP Baix Ebre, 2 al Cap Roquetes i 2 al Cap Amposta.

Els centres acreditats com a col·laboradors rurals: els consultoris de Tivenys i Bitem (EAP Tortosa Est). Xerta, Benifallet – Paüls i Alfara de Carles – Els Reguers i Aldover (EAP Tortosa Oest). Arnes-Prat de Compte (EAP Terra Alta) Torre de l’Espanyol, Ascó i Vinebre (EAP Flix), Rasquera (EAP Mora d’Ebre-Mora la Nova), Camarles (EAP L’Aldea-Camarles-L’Ampolla).

També comptem amb la figura del tutor hospitalari a l’HTVC.

És una unitat docent petita, pròxima a l’hospital de referència, de característiques comarcals i amb serveis bàsics, cosa que facilita la integració i la formació del resident d’MFiC. Destacaria la gran implicació dels serveis hospitalaris en la formació dels residents de família ja que a la majoria de serveis fas la teva formació de forma individual o com a molt amb algun altre company habitualment de la mateixa especialitat. Son serveis generals, sense grans sub especialitzacions la qual cosa afavoreix la formació integral del futur metge de família.

S’hi segueix un pla de formació individual, estable, sostenible i en evolució, fonamentat pels mateixos professionals amb la participació dels residents, individualitzat i adaptable a les demandes de nous recursos sanitaris.

La Unitat Docent de Tortosa ICS Terres de l’Ebre, està formada per cinc centres docents:

CAP El Temple

Forma part de l’EAP Tortosa Est que dona cobertura a una població de 24.687 habitants (part de la població de Tortosa i els dispensaris locals de Bitem, Campredó i Tivenys).

CAP Roquetes

Forma part de l’EAP Tortosa Oest dona cobertura a una població de 22.494 habitants. El Cap Roquetes inclou el dispensari de Raval de Crist.

CAP Baix Ebre

Forma part de l’EAP Tortosa Oest que dona cobertura a una població de 22.494 habitants (part de la població de Tortosa, el CAP Roquestes i els dispensaris de Jesús, Aldover, Alfara de Carles, Els Reguers, Xerta, Benifallet, Aldover i El Mas de Barberans.

Cap Amposta

Dona cobertura a la ciutat d’Amposta i forma part del EAP Amposta juntament amb el Cap Santa Bàrbara i els dispensaris locals de La Galera, Freginals, Godall i Masdenverge.

CAP Deltebre

És el centre únic que forma el EAP Deltebre i atén una població de 12.000 habitants.

Share This